FB-Pixel
Te tudod mi az az 5G? Miért jó nekünk?
2020. 07. 21.

A világsajtó elég sokat foglalkozik a témával az utóbbi hónapokban, ezért most nézzük meg az alapokat.

Sokakat foglalkoztat a gondolat, hogy egyáltalán mit jelent az 5G? Mire használjuk, és egyáltalán jó ez nekünk? Elkezdődött a technológia használata, az üzletekben megvásárolhatók lettek az 5G-hez alkalmazkodó eszközök.

Mit jelent az 5G?

Az 5G elnevezés az ötödik generációs mobilhálózat rövidítése, tulajdonképpen egy új vezeték nélküli adatátviteli technológiának az elnevezése. A jelenleg is használatos 4G közvetlen utódjának számít, annak továbbfejlesztett változata.

Mivel jobb az 5G mint a 4G?

Alapvetően egy magasabb frekvencián működő kommunikációs csatorna, ami azt jelenti, hogy jóval sűrűbb adóhálózatot igényel, mint a korábban bevezetett technológiák. Ebből következik, hogy nem használható a régebben kiépített hálózatokon, hanem egy teljesen új rendszerre van szükség a használatához. Így a korábbi, 4G-s eszközök nem lesznek automatikusan kompatibilisek az új technológiával.

mit jelent az 5g

Amiért mégis megéri az - egyébként hatalmas költséggel járó - átállás: minimum 10x gyorsabb minden korábbi kapcsolatnál, alacsonyabb a válaszidő, kevésbé terheli az akkumulátort, ezáltal kevesebbet kell tölteni a mobilunkat. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy hatalmas méretű és kiváló minőségű adatok is gond és akadások nélkül száguldoznak majd a kommunikációs csatornákon. Az eszközök gyorsabban kommunikálnak egymás között.

Ennek leginkább az önvezető járművek és a felhő alapú szoftverek vezetői és felhasználó a nyertesei. Ezzel persze nem csak a meglévő cégek és szolgáltatások kerülnek jobb helyzetbe, hanem számos új projekt - mint pl. okosépületek - fejlesztése ésterjedése is felgyorsulhat.

Nincs mese, az 5G a jövő

Pillanatnyi kétségünk se legyen, hogy az 5G le fogja tarolni a világot népszerűségével. A technológia fejlődése megállíthatatlan, ehhez pedig szorosan kapcsolódik az információ terjedésének gyorsítása, a legkülönfélébb okos eszközök feltalálása és széles körben való terjesztése.

Hamarosan minden bizonnyal ugrásszerűen megnő az 5G eljárásra épülő szolgáltatások és termékek száma, és elképzelhetetlen lesz az élet a minden korábbinál gyorsabb, kényelmesebb szabvány használata nélkül.

 



...ha akarod
...ha akarod